Controversa referitoare la masteratele lui Taylor Swift

Taylor Swift (fotografiată în 2006) și-a semnat contractul de înregistrare cu Big Machine Records în 2005, la vârsta de 15 ani, dând stăpânirea masteratelor primelor ei șase albume de studio [nota 1] casei.

Pe 30 iunie 2019, cântăreața și compozitoarea americană Taylor Swift a intrat într-o dispută cu fosta ei casă de discuri, Big Machine Records, fondatorul acesteia, Scott Borchetta, și noul său proprietar, Scooter Braun, cu privire la proprietatea masteratelor primelor ei șase albume . [nota 1] A fost o dispută foarte mediatizată care a avut o acoperire mediatică pe scară largă și a determinat-o pe Swift să lanseze albumele reînregistrate - Fearless (Taylor's Version), Red (Taylor's Version), Speak Now (Taylor's Version) și 1989 (Taylor's Version) — din 2021 până în 2023 pentru a obține stăpânirea completă asupra muzicii sale.

În noiembrie 2018, Swift a semnat un contract de înregistrare cu Republic Records, după ce contractul ei cu Big Machine a expirat. [nota 2] Media mainstream a raportat în iunie 2019 că Braun a cumpărat Big Machine de la Borchetta pentru 330 de milioane de dolari, finanțat de diverse firme de capital privat . Braun devenise proprietarul tuturor masteraturilor, videoclipurilor muzicale și operelor de artă protejate prin drepturi de autor de Big Machine, inclusiv cele ale primelor șase albume de studio ale lui Swift. Ca răspuns, Swift a declarat că a încercat să achiziționeze masteraturile, dar Big Machine a oferit condiții nefavorabile și știa că le va vinde altcuiva casa de discuri, dar nu se aștepta ca Braun să fie cumpărător, amintindu-și că este un „bătăuș neîncetat, manipulator”. [nota 3] Borchetta a susținut că Swift a refuzat o oportunitate de a cumpăra masterații.

Scooter Braun (în 2019) a cumpărat Big Machine în 2019 și a devenit proprietarul masteraturilor primelor șase din albumelor ale lui Taylor Swift, pe care le-a vândut către Shamrock Holdings în 2020.

În consecință, Big Machine și Swift au fost implicați într-o serie de dezacorduri care au dus la mai multă fricțiune; Swift a susținut că casa de discuri a împiedicat-o să își cânte melodiile ei la American Music Awards 2019 și să le folosească în documentarul ei Miss Americana (2020), în timp ce Big Machine a lansat Live from Clear Channel Stripped 2008 (2020), o lucrare nelansată de Swift, fără aprobarea ei. Swift a anunțat că va reînregistra cele șase albume și va deține ea însăși noile masteraturi. În octombrie 2020, Braun a vândut vechile masteraturi firmei de investiții a familiei Disney, Shamrock Holdings, [nota 4] pentru 405 de milioane de dolari cu condiția să continue să profite de pe urma lor. Swift și-a exprimat din nou dezaprobarea, a respins oferta lui Shamrock pentru un parteneriat de capital și a lansat albumele reînregistrate prin Republic, cu succes critic și comercial, doborând multiple recorduri de vânzări, streaming și topuri .

Diferiți muzicieni, jurnaliști, politicieni și oameni de știință au susținut poziția lui Swift, provocând un discurs despre drepturile artiștilor, proprietatea intelectuală, capitalul privat și etica în industria muzicală. Publicațiile au descris răspunsul ei și trecerea la reînregistrare ca măsuri influente, încurajând artiștii noi să negocieze pentru o mai mare proprietate asupra muzicii lor. iHeartRadio, cea mai mare rețea de radio din Statele Unite, a proclamat că va înlocui versiunile mai vechi în difuzarea sa cu melodiile reînregistrate de Swift. Billboard a numit-o pe Swift cea mai mare vedetă pop din 2021 pentru rezultatele de succes și fără precedent ale aventurii sale de reînregistrare. De atunci, Braun și-a exprimat regretul că a cumpărat masters lui Swift și Big Machine în general și, ulterior, și-a vândut întregul holding, Ithaca, către Hybe Corporation .


Eroare la citare: Există etichete <ref> pentru un grup numit „nota”, dar nu și o etichetă <references group="nota"/>

  1. ^ McGrath, Rachel (). „Taylor Swift's Rerecordings Explained: This Is Why She's Releasing 'Taylor's Versions'. HuffPost. Accesat în . 
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite inews
  3. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Tumblr post

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search